Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Klaas Snel

Klaas Snel

Klaas Snel, Arie de Waal en Jakob Brands waren verzetsmensen in het Noordhollandse Huizen. Ze hadden een plan bedacht om te voorkomen dat de Duitsers bij hun naderende terugtocht de Phohi Radiozenders in Huizen zouden opblazen. Ze werden verraden en gepakt door de Duitse bezetter. Ze zijn gefusilleerd op 28 september 1944.


                                 Klaas Snel                       Arie de Waal                    Jakob Brands                             

 

Klaas Snel
Bij een geheime bespreking in de Timmerfabiek ’De Zuid’ in Huizen van de 39-jarige Klaas Snel smeedde Jakob Brands, politieman Arie de Waal en Snel een plan om te voorkomen dat de Duitsers de Phohi-zenders (foto rechts) bij hun eventuele terugtrekking zouden opblazen met springstoffen die de Duistsers aan de zendermasten hadden bevestigd. De timmerfabriek waar het plan werd beraamd om de springstoffen ongezien te verwijderen en te vervangen door nep-springstoffen, stond vlak bij het Phohi-zenderpark en bood zo een goed zicht op het aflossen van de Duitse wachten. Dat was belangrijk voor de drie verzetsmannen, waardoor ze nauwkeurig het tijdstip konden bepalen waarop ze hun plannen uit moesten voeren. Helaas is het nooit zover gekomen. Verraad bracht de bezetter op de hoogte van hun voorgenomen actie, wat het drietal met hun leven moest bekopen.

75 jaar later

Mevrouw F. Muts-Snel, dochter van Klaas Snel, vertelt 75 jaar later aan de Stichting Oorlogsverhalen wat voor haar en haar familie de gevolgen waren van de moord door de Duitsers op haar vader en zijn 2 kameraden: 
"Na de fusillatie op 28 september 1944 van mijn vader de heer Klaas Snel en de heren Jakob Brands en Arie de Waal, moesten wij binnen 6 weken ook uit ons huis Eemnesserweg 60 en uit de timmerfabriek Eemnesserweg 64. We konden bij een broer van mijn moeder en zijn vrouw, de fam. J.H. van Hees, komen. Ook opa Snel ging mee. We hebben daar tot 31 december 1944 gewoond, de meubels waren opgeslagen.Toen kreeg mijn moeder via makelaar Van den Born woning Populierenlaantje 4. De bewoners waren naar Amsterdam bij hun bedrijf. Tot 3x toe kwam er ‘s avonds een Duitse militair om te vertellen, dat er een houtbewerkingsmachine was meegenomen".

Na de bevrijding

"Na de bevrijding op 5 mei 1945 wilde mijn moeder heel snel in de fabriek kijken. Ze zocht contact met de heer Van Wiefferen en binnen 1 week konden we erheen. We moesten vanaf het machinegebouw erheen lopen, allemaal tussen vlaggetjes door, want er lag nog veel munitie in de grond verborgen. Dat is later door Duitse militairen opgeruimd. 
De motor van mijn vader stond ook in het machinegebouw. Een Douglas. Die had een aantal jaren in de grond verborgen gezeten. In juli 1945 konden we terug naar de Eemnesserweg en gingen nu op nr. 62 wonen. Alle drijfriemen van de machines waren ook door de Duitsers meegenomen",
aldus de dochter van Klaas Snel.

Executieplaats

Klaas Snel, Arie de Waal en Jakob Brands zijn op 28 september 1944 om 9 uur 's ochtends door de Duitsers gefusilleerd op het zenderpark met hun gezicht naar de zendmasten. Op de plek van de executie (foto rechts) is onder een boom een herinneringskruis geplaatst met de namen van de verzetsmensen. Op de plaquette staat de volgende tekst:
"Hier ter plaatse werden op 28 september 1944
des morgens om 9 uur
door de Duitschers doodgeschoten: 
Jacob Brands
Klaas Snel
Arie de Waal
Zij vielen voor hun Vaderland"

Bijzondere reactie

Na de publicatie van het verhaal van deze drie verzetsmensen, ontving de Stichting Oorlogsverhalen een bijzondere reactie. Deze is geschreven door Roelie van der Roest. Haar vader was waarschijnlijk de laatste die Arie de Waal gesproken heeft. Roelie schrijft:
" Onze vader, Piet van der Roest (foto rechts), werd begin 1940 aangesteld als eerste geüniformeerde  grafdelver van Huizen. Huizen had toen nog maar één begraafplaats.
Na de oorlog vertelde hij ons, zijn drie kinderen, zijn verhaal over wat er gebeurde op 28 september 1944".

Verhaal Piet van der Roest

Dit was het verhaal van Piet van der Roest, zoals hij het aan zijn kinderen heeft verteld:
"Naast de begraafplaats was de gemeentekwekerij. Schuin achter die beide terreinen was het politiebureau en het Gemeentehuis. Om niet steeds via de hoofdingang van de begraafplaats te moeten omlopen via de hoofdingang aan de Ceintuurbaan naar Gemeentehuis en politiebureau  was er een vrijwel onzichtbare doorgang in de heg gemaakt. Zowel aan de achterzijde alsook aan de zijkant van de begraafplaats. Zo was je van weerskanten snel bij wie je wezen wilde."

Vader spreekt Arie de Waal

Roelie van der Roest vervolgt haar reactie met: "Op 28 september 1944 sprak Arie de Waal op de begraafplaats met onze vader. Hij verliet de begraafplaats door de heg en via de gemeentekwekerij. Daar werd hij door de Duitsers opgepakt op de straat die nu Arie de Waalstraat heet. De beide andere verzetsmensen, Jakob Brands en Klaas Snel, werden elders aangehouden. Alle drie de mannen zijn gefusilleerd. Hun lichaam werd voor het politiebureau neergelegd om weg gebracht te worden en anoniem te worden begraven".

Begraafplaats

"Onze vader heeft samen met politie-adjudant Hof en nog een andere politieman in de nacht de  lichamen en naar de begraafplaats gebracht en daar zo snel als mogelijk begraven in de bosrand. De naam van de tweede politieman is ons ontgaan. Misschien weet één van de lezers zijn naam", aldus zijn dochter Roelie in haar reactie.
De drie verzetsmensen hebben hun laatste rustplaats gevonden op de Oude Begraafplaats aan het Prins Bernhardplein 1 in Huizen (foto rechts).              

Artikel Huizer Courant

In de Huizer Courant van 6 juni 2002 heeft een artikel gestaan over Klaas Snel, waarin zijn dochter Frieda uitgebreid aan het woord komt.  Klik op de oranje button (rechts) om het artikel te lezen

 

Terug naar het overzicht