Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Lambertus Hamminga

Lambertus Hamminga

Lambertus Hamminga uit Zuidlaren was de spil van het artsenverzet in Noord-Nederland. Annette Haminga vertelt het verhaal.

Middenin het centrum van Zuidlaren staat een statig woonhuis met artsenpraktijk.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde in dit eeuwenoude pand huisarts Lambertus Hamminga met zijn gezin.

Anti Duits

In de oorlog was Dokter Hamminga fel anti-Duits. Hij meldde zich niet voor de door de Duitsers verplicht gestelde Artsenkamer. Hij riep ook andere artsen op zich niet aan te melden. Hierom werd hij door de Duitser bezetter gezocht en dreigde hij gearresteerd te worden.

Onderduiken

Hamminga dook onder. Hij en zijn vrouw werden actief in het verzet van Noord-Nederland. Zij vrouw bleef met de kinderen in het huis van de artsen-praktijk wonen, en zette die als verpleegkundige zo goed als het ging voort. Haar man Lambertus zat aanvankelijk ondergedoken op de zolder van het toenmalig gemeentehuis van Zuidlaren. Omdat het daar niet meer voldoende veilig was, is heeft hij een onderduikplek gevonden op een zolder boven het café dat naats de dokterpraktijkwoning lag. Vanuit dit onderduik adres ging hij 's nachts toch weer op pad om patienten te bezoeken en te helpen.

Het verzet

Het verzet in Zuidlaren was omvangrijk en werd vooral georganiseerd vanuit de psychiatrische inrichting Dennnenoord in de gemeente. In de loop van de oorlog hebben de Duitsers de inrichting gevorderd om er hun hoofdkwartier in te vestigen. De patiënten werden afgevoerd per boerenkar en per trein naar andere locaties in Nederland.

Beelden bevrijding

Van de bevrijding van Zuidlaren zijn filmbeelden bewaard gebleven. daarop is ook dokter Hamminga te zien die op de trappen voor de praktijkwoning staat. Deze beelden zijn opgenomen in de video-reportage, die de Stichting Oorlogsverhalen over hem heeft gemaakt.

 

Terug naar het overzicht