Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Sallo van Gelder

Sallo van Gelder

Sallo van Gelder wist als jongetje op het Centraal Station van Amsterdam, toen hij op het punt stond te worden gedeporteerd naar een concentratiekamp op wonderbaarlijke wijze te ontsnappen aan de jodenvervolging. Op Telegraaf.nl vertelt hij 77 jaar na de oorlog zijn verhaal.

De kleine Sallo was met honderden andere Joogdse kinderen bijeengedreven op een perron van het Centraal Station in Amsterdam om door de Duitsers afgevoerd te worden naar een van de doorgangskampen in Nederland. Vandaar zouden ze worden gedeporteerd  naar de Duitse vernietigingskampen in het oosten.

Verborgen onder rokken non

Vlak voordat de trein zou vertrekken was er een als non verkleede verzetsstrijdster die Sallo onder haar lange rokken verborg.
De Duitsers hadden niets in de gaten, en met Sallo onder haar gewaad kon ze ongemerkt naar een ander perron wegkomen. Zo ontsnapte Sallo aan een wisse dood. Want er zouden bijna geen kinderen de vernietigingskampen overleven.

Yad Vashem

Na de oorlog duurde het veertig jaar voor Sallo zijn redster had opgespoord. Ze heet Sietske Visser, en blijkt tijdens de oorlog tien kinderen te hebben gered uit de handen van de Duitse bezetter. Voorgedragen door Sallo heeft ze voor haar moedige verzetsdaden de Yad Vashem-onderscheiding ontvangen. 

Lees het hele oorlogsverhaal over Sallo van Gelder, geschreven door Telegraaf-verslaggever Olof van Joolen, op Telegraaf.nl >>

Terug naar het overzicht