Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Thema's > ConcentratiekampVught

Kamp Vught

Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland en het door nazi-Duitsland geannexeerde gebied. De SS had behoefte aan ruimte omdat de doorgangskampen in Amersfoort en Westerbork de toenemende stroom gevangenen niet meer konden verwerken. In tegenstelling tot andere ‘buitenlandse’ kampen werd kamp Vught opgezet naar het model van andere kampen in nazi-Duitsland. Het kamp viel ook rechtstreeks onder commando van het SS-hoofdkantoor in Berlijn.

32.000 gevangenen

In totaal werden circa 32.000 mannen, vrouwen en kinderen tussen januari 1943 en september 1944 korte of langere tijd opgesloten in het kamp. Naast 12.000 joden zaten in Vught onder meer politieke gevangenen, verzetsstrijders, Sinti en Roma (‘zigeuners’), Jehovah’s getuigen, zwervers, zwarthandelaren, criminelen en gijzelaars.

Na de oorlog

In totaal vonden 749 kinderen, vrouwen en mannen in het kamp de dood door honger, ziekte en mishandeling. Van hen werden 329 gevangenen geëxecuteerd op de fusilladeplaats even buiten het kamp.

Repatrianten

Na de Tweede Wereld Oorlog zijn in de barakken van Kamp Vught ondermeer repatrianten uit voormalig Nederlands-Indië, met name Molukse Nederlanders, ondergebracht.

Bron Tekst: National Monument Kamp Vught
Foto: Pia Media