Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Coen Net

Coen Net

Van Koos Net, zoon van Coen Net, ontvingen wij het verhaal van de belevenissen van zijn vader, die door verzetsman Pieter Versluis gered werd van overbrenging naar Duitsland voor de Arbeitsinsatz, bij hem kon onderduiken, en samen met de verzetsgroep van Pieter Versluis sabotagedaden verrichtte. Hieronder de hoofdlijnen van het verhaal

Coen Net (foto rechts met zijn zoon Koos) werd opgepakt tijdens de grote razzia in Rotterdam en Schiedam op 10 en 11 november 1944.
Het is de grootste razzia die de Duitse bezetter in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gehouden. Coen Net heeft aan zijn zoon Koos verteld, dat hij “zo van de straat was geplukt”.

52.000 mannen weggevoerd

Bij deze razzia zijn ongeveer 52.000 van de 70.000 mannen tussen 17 en 40 jaar uit Rotterdam en Schiedam weggevoerd. De razzia werd straat voor straat en huis voor huis uitgevoerd, waardoor ontsnappen nauwelijks mogelijk was. De eerste dag werden Schiedam en de rand van Rotterdam doorzocht, de tweede dag volgde het centrum van Rotterdam. De mannen werden op diverse locaties samengebracht, waaronder het Feijenoord Stadion.

Per Rijnaak

Van de opgepakte mannen vertrokken er circa 20.000 te voet richting Utrecht. En werden 10.000 mannen per trein afgevoerd. Op het station in Haarlem wisten nog mensen te ontsnappen met hulp van de Haarlemse burgers. Daarnaast werden nog eens 20.000 werden per Rijnaak afgevoerd. Een van hen was Coen Net. Hij kwam samen met 360 Rotterdammers terecht op het sleepschip St. Antonie.

Biesbosch Line-crossers

Daarop werd door de verzetgroep van Pieter Versluis (foto rechts) een bomaanslag op het schip met de gevangenen gepleegd. In de chaos die daarbij ontstond kon Coen Net ontsnappen. Hij kon onderduiken bij zijn bevrijder Pieter Versluis en pleegde met hem samen verzetsdaden. Zo brachten zij in eenvoudige kano's neergeschoten Engelse piloten door de Biesbosch -de zogenaamde Biesbosch Line-crossers- naar het al bevrijde Zuid-Nederland. Net en Versluis overleefden beiden de Tweede Wereldoorlog.

Doorlees

Het hele -rijk geïllustreerde- oorlogsverhaal van Coen Net en Pieter Versluis, met citaten van zoon Koos Net, aangevuld met een artikel uit het toenmalige Dagblad Het Vrije Volk van mei 1975, waarin de toen nog levende Coen Net en Pieter Versluis aan het woord komen, is te lezen door onderstaande button aan te klikken

Terug naar het overzicht