Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Thema's > Bombardement Rotterdam

Bombardement Rotterdam

Op 14 mei 1940 rond 13:30 uur bombardeerden Duitse bommenwerpers Rotterdam als onderdeel van de Duitse invasie in Nederland die 4 dagen eerder was begonnen. Door het bombardement met 97.000 kilo Duitse brisantbommen (brandbommen) werd bijna de hele historische binnenstad van Rotterdam verwoest.

Verwoestingen

De bommenregen, die vroeg in de middag viel, duurde minder dan een half uur, maar de verwoestende uitwerking, vooral ook door de branden die ontstonden, was enorm. Meer dan 24.000 woningen werden in de as gelegd alsmede 32 kerken en 2 synagogen.

Slachtoffers

Naar schatting kwamen 650 tot 900 mensen. Ongeveer 80.000 Rotterdammers werden dakloos.
Het bombardement door de nazi’s was bedoeld om het het verzet te breken van de Nederlandse troepen (vooral bij de Afsluitdijk, op de Grebbeberg en aan de Moerdijkbruggen), waardoor de Duitse opmars werd vertraagd. 

Still Bombardement RotterdamOvergave

De Duitsers hadden in de veldtocht tegen Frankrijk een snelle opmars door Nederland, België en Luxemburg gepland en daarvoor werden alle militaire middelen ingezet. 
Het bombardement op Rotterdam leidde nog dezelfde dag tot de overgave van de stad en onder de dreiging dat ook andere steden zouden worden gebombardeerd, te beginnen met Utrecht, capituleerde Nederland op 15 mei 1940.

 

Bron tekst: Wikipedia