Jaap Nijstad
Het oorlogsverhaal van Jaap Nijstad over zijn moeder Kitty de Wijze, die in Kamp Westerbork verliefd werd op haar eerste man, tekenaar Leo Kok. Ze trouwden in dit concentratiekamp, leefden er twee jaar samen en werden tenslotte eind 1944 afgevoerd naar het concentratiekamp Theresiënstadt. Daar scheidden hun wegen.
Auschwitz en Mauthausen
Leo Kok werd, zonder zijn vrouw Kitty de Wijze die achter moest blijven in Theresiënstadt (foto: Kitty en Leo), naar Auschwitz afgevoerd, waar hij als dwangarbeider moest werken. Omdat hij nog een relatief goede gezondheid had, werd hij daarna naar het concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk in de beruchte steengroeve te werk gesteld.
Ook Mauthausen , waar hij maar kort verbleef overleefde Leo.
Ebensee
Aan het eind van de oorlog werd Leo werd toch weer getransporteerd naar een ander concentratiekamp ook in Oostenrijk.
Hij kwam terecht in Kamp Ebensee aan de voet van de Alpen. Daar moest hij onder barre omstandigheden in de bergen tunnels graven die door de nazi's werden ingericht als wapenopslag depots.
Bevrijd door Generaal Patton
Sterk vermagerd en ziek wordt Leo Kok door de Amerikaanse troepen onder leiding van Generaal Patton bevrijd. Maar Leo was dusdanig verzwakt dat hij vijf dagen later alsnog overleed.
Hij heeft een oorlogsgraf gekregen op het Nederlands Ereveld in Salzburg
Documentaire
Voor Omroep MAX is een documentaire gemaakt met als titel 'Getekend in Westerbork' die op televisie door de NPO is uitgezonden. Cameraman en regisseur Michiel Praal volgt daarin Jaap Nijstadt, de zoon van de na de oorlog hertrouwde Kitty de Wijze, in een winterse tocht naar alle concentratiekampen die Leo Kok heeft overleefd: Westerbork, Theresiënstadt, Auschwitz, Mauthausen en Ebensee.
De documentaire 'Getekend in Westerbork’ is hiernaast >> te zien,