Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Pia van der Molen

Pia van der Molen

Documentairemaker Pia van der Molen overleefde aan het eind van de Tweede Wereldoorlog als 4 jarig kind een razzia van de Duitse bezetter in haar geboortedorp Huizen.

De grootvader van Pia was getipt, dat de Duitsers Pia's vader Pieter van der Molen zochten, die in het verzet zat in Huizen, er een razzia op komst was. Vlak voor de razzia was Pia door haar moeder in een stoel op het luik dat toegang gaf tot de ruimte onder de vloer gezet waar haar vader verborgen zat. De Duitsers zochten hem, maar wisten niet waar hij was. De Duitsers schoten in de vloer. Pia en haar vader werden niet geraakt. En de Duitsers vonden hem niet.

Documentairemaker

Later heeft Pia van der Molen bekendheid gekregen als televisieproducent en samen met haar man, regisseur Michiel Praal, als maker van documentaires over de oorlog, waarvan de meesten op de Nederlandse televisie zijn uitgezonden.

Vrijwillig voor het Vaderland

Pia maakte een documentaire over het verblijf van haar vader als militair in Nederlands-Indië van 1946 tot 1948. In de documentaire Vrijwillig voor het Vaderland komen kameraden van Pia's vader aan het woord in haar zoektocht naar het Indiëverleden van haar vader, die zij na zijn dood in 1992 begon. De documentaire is op televisie uitgezonden door de EO en ook terug te vinden op www.oorlogsverhalen.com

Bloemen leggen namens mijn vader

Toe Pia van der Molen zelf in Indonesië was voor de opnamen van een film over de 7 Nederlandse erevelden op Java in opdracht van de Oorlogsgravenstichting, heeft zij van de gelegenheid gebruik kunnen maken door bloemen te leggen op de graven van de drie gesneuvelde kameraden van haar vader. Cameraman Eugenio Follender en geluidstechnicus Bram Boers filmden deze bloemleggeningen en maakten er een video van, die zij cadeau gaven aan Pia.

Initiatiefnemers Stichting Oorlogsverhalen

Pia van der Molen en Michiel Praal zijn de initiatiefnemers van de Stichting Oorlogsverhalen, die in het najaar van 2017 is opgericht. Het doel van de Stichting is om Nederlandse oorlogsverhalen op schrift en op video vast te leggen en te bewaren en publiek toegankelijk te maken en houden voor ons nageslacht. 

Het nieuwe herdenken

Het nieuwe herdenken

Pia van der Molen heeft in een toespraak bij de herdenking van de 3 Noordelijke OVW Bataljons opgeroepen tot een 'nieuwe vorm van herdenken', waarbij de namen van gesneuvelden worden genoemd en hun portretten worden getoond. Meer informatie op de Nieuwspagina >>  

Van de toespraak van Pia van der Molen is een video beschikbaar die hier >> is te zien

Terug naar het overzicht